MATKAPLAR HAKKINDA

MATKAPLAR HAKKINDA

DİKKAT: ORİJİNAL İÇERİK OLUP KOPYALANMASI HALİNDE KANUNİ HAKLARIMIZ SAKLIDIR.

MATKAPLAR HAKKINDA

Kullanım Amacı:

Sütunlu matkap tezgahlarının en temel kullanım amacı delme işlemidir. Bunun yanında, raybalama, havşa açma, kılavuz çekme ve basit frezeleme işlemleri için de kullanılabilir. Seçilen takıma göre farklı işler yapmak mümkündür.

Matkap Tezgahı Çeşitleri:

Matkap tezgahları temel olarak 3 sınıfta toplanırlar. El matkapları, masa üstü matkaplar ve ayaklı sütunlu matkaplar. Bunların da kendi içlerinde radyal, otomatik ilerlemeli, numerik gibi alt çeşitleri mevcuttur. Sınıflar farklı olsa da çalışma prensibi aynıdır. Matkap denilen delici uç ile metal, ağaç vs gibi malzemeler üzerine istenilen çapta ve boyda işlem yapmak.

Matkap Tezgahı Özellikleri:

Matkap tezgahları şu ana parçalardan oluşur: İş mili, kovan, ana kolon mili, gövde (kafa), tahrik sistemi, iş tablası ve ana tabla.

-İş mili: Matkap veya kesici takımı bir mandren veya başka bir tutucu vasıtasıyla tutar, bu esnada kovan içinde dönerek iş parçası üzerinde işlem yapılmasına olanak verir. İş mili ucunun kalınlığı çok önemlidir. Bu tanım için “mors no” ifadesi kullanılır. Küçük matkaplar genelde 2 mors, orta boy matkaplar 3 mors, büyük matkaplar ise 4 mors şeklindedir.
-Kovan: Bu parça dönmez, iş miline rulmanlar ile yataklama yaparak iş milinin hareketini sağlar. Kovanın kendisi de gövde içinde yataklanmıştır.
-Ana kolon mili: Gövdeyi ve iş parçasını tutarak tabla ile beraber tezgahın iskeletini oluşturur. Kolon çapı tezgahın büyüklüğünü belirleyen ana parçalardan biridir. Tezgahın sağlamlıı ve rijitliği kolon çapına bakılarak kolayca anlaşılabilir.
-Gövde (kafa): Bu parça genelde birbirine paralel iki delikten oluşur. Büyük olan delik ile ana kolona bağlanırken, öndeki delik ile kovana yataklık yapar. Ayrıca önde kovanın hareketi için pinyon dişli ve delme kolu düzeneği, arkasında tahrik sistemi (motor, dişli veya kasnaklar) gövdeye monte edilmektedir. Delme kolu düzeneği manuel kollu veya otomatik motorlu olabilir.
-Tahrik sistemi: Gövde arkasına veya üstüne bağlı bir motordan alınan dönme hareketi bu sistem vasıtasıyla iş miline iletilir. Genelde V kasnaklar+kayışlar, şanzuman dişliler veya servo motor düzeneği kullanılmaktadır.
-İş tablası: İş parçasının üzerine sabitlendiği ana kolon miline bağlı, delme eksenine dik olan parçadır. Ana kolon boyunca yukarı aşağı hareket edebilir veya bazı küçük makinelerde iş tablası sabittir, gövde hareket eder. Bazı makinelerde ise iş tablasına açı verilebilir ve açılı delme işlemi yapılabilir.
-Ana tabla: Makinanın kalan tüm parçaları destekleyen, yere veya masaya bağlanan, çoğu zaman T slot kanallı parçadır. Büyük ana tabla bir nevi örs gibidir, makinenin rijit çalışmasını sağlar, titreşimleri önler, delme işleminin hassas yapılmasına olanak verir.

İyi bir sütunlu matkap tezgahı nasıl olmalıdır;

-Sağlam döküm parçalardan üretilmiş, ergonomik olarak tasarlanmış olmalıdır.
-Dönen veya yataklık eden parçalar hassas taşlanmış olmalıdır.
-Ön kasnak dönme hareketi iş miline kamasız olarak iletilmelidir.
-Yay sistemi gövde dışında olmalıdır.
-Boşluk, salgı ve gürültü minimum düzeyde olmalıdır.
-Pano, elektrik komponentler ve motor 1. Sınıf olmalıdır.
-Düşük voltajlı, güvenli ancak iyi bir aydınlatmaya sahip olmalıdır.
-CE belgeli olmalıdır.
-İş güvenliğine uygun olarak siperlik, start-stop, acil stop bulunmalıdır.
-Minimum 2 yıl garantili olmalıdır.

Firmamız, 1972 ‘ den beri süregelen imalat deneyimi ile iyi bir sütunlu matkap makinasında olması gereken tüm özellikleri üretmiş olduğu makinalarda sağlamakta olup, ŞENEL marka makineleri yıllarca sorunsuz kullanacağınızı taahhüt etmektedir.

MATKAP TEZGAHI GENEL GÜVENLİK TALİMATLARI:

1) ÇALIŞMA ALANI GÜVENLİĞİ
a) Çalışma alanınız temiz ve iyi aydınlatılmış olmalıdır. Dağınık ve karanlık alanlar kazayı davet ederler.
b) Kolay tutuşur sıvılar, gazlar veya toz gibi patlayıcı atmosfere sahip ortamlarda kullanmayınız. Makineniz toz veya buharları tutuşturabilecek kıvılcımlar yaratabilir.
c) Matkap tezgahını kullanırken çocuklar ve izleyenleri uzak tutunuz. Dikkatinizin dağılması kontrolü kaybetmenize sebep olabilir.

2) ELEKTRİK GÜVENLİĞİ
a) Matkap tezgahını yağmura ya da ıslak koşullara maruz bırakmayınız. Su sızması çarpılma riskini yükseltir.
b) Kabloları amaçları dışında kullanmayınız. Matkap tezgahını taşımak, çekmek ya da prizden çıkarmak için asla kablosunu kullanmayın. Kabloyu ısı, yağ, keskin kenarlar ya da hareketli parçalardan uzak tutun. Zarar görmüş ve dolaşmış kablolar çarpılma riskini arttırır.
c) Matkap tezgahını açık havada kullanacağınız zaman, dışarıda kullanıma uygun bir uzatma kablosu kullanın. Dışarıda kullanıma uygun bir uzatma kablosu kullanmak çarpılma riskini düşürür.
d) Matkap tezgahının nemli ortamlarda çalıştırılmayınız.

3) KİŞİSEL GÜVENLİK
a) Matkap tezgahını kullanırken dikkatli olun, ne yaptığınıza bakın ve sağduyulu olun.. Yorgun olduğunuzda veya uyuşturucu alkol ya da ilaç tesiri altındayken makineyi kullanmayın.
b) Her zaman göz koruyucu kullanın. Koşullar gerektirdiğinde toz maskesi, kaymayan güvenlik ayakkabıları ya da ses koruması gibi güvenlik donatımları kişisel yaralanmaları azaltır.
c) Yanlışlıkla çalıştırmamaya dikkat edin. Prize takmadan önce anahtarının kapalı pozisyonda olduğundan emin olun. Makineyi parmağınız anahtarın üzerindeyken taşımak ya da açık durumdayken prize takmak kazaya davetiye çıkarır.
d) Matkap tezgahını çalıştırmadan önce üzerindeki mandren anahtarını çıkarın. Makinenin döner parçalarına tutturulmuş bir anahtar kişisel yaralanmalara sebebiyet verebilir.
e) Yaptığınız işe uygun giyinin. Bol elbiseler giymeyin ya da takı takmayın. Saçlarınızı, elbisenizi ve eldivenlerinizi hareketli parçalardan uzak tutun. Bol elbiseler, takılar ya da uzun saç hareketli parçalara kapılabilir.

4) EK GÜVENLİK KURALLARI
• Matkap tezgahı sadece uygun uçlar (matkap, kılavuz, havşa, rayba vs) ile çalıştırılmalıdır. Bu uçların mandrene sıkıca bağlandığından emin olun.
• İş parçanızı sabitlemek için kıskaç ya da mengene kullanın.
• İş için uygun hızı seçin. Küçük çaplar ve yumuşak malzemeler daha hızlı devirler gerektirir. Kılavuz, rayba, havşa işleri ise en düşük hızda yapılmalıdır.
• Makinayı çalıştırmadan önce mandren anahtarını çıkardığınızdan, üst kapağın ve uç koruma muhafazasının kapalı olduğundan emin olunuz.
• Hareket koluna motoru yavaşlatacak kadar baskı yapmayın. Matkap ucunun baskı olmadan delmesini sağlayın. Daha iyi sonuçlar alır ve makinanıza daha iyi bakmış olursunuz.
• 16 yaşından küçük birisinin bu aygıtı kullanmasına izin vermeyin.
• Matkabı kullanmadan önce çalışılacak parçanın altında matkap ucu için yeterli boşluk olduğundan emin olun.
• Kullanımdan sonra uca dokunmayın. Çok sıcak olacaktır.
• Ellerinizi çalışılacak parçanın altında tutmayın.
• Uca yakın yerlerdeki talaş, talaş veya pislikleri ellerinizle temizlemeye çalışmayın.
• Paçavra, bez, kablo, tel ve benzerleri çalışma alanında asla bırakılmamalıdırlar.
• Matkabı kullanırken rahatsız edilirseniz, kafanızı kaldırmadan önce işinizi tamamlayın ve aygıtı kapalı konuma getirin.
• Somun, civata ve diğer fiksajların sıkılı durumda olduklarını periyodik olarak kontrol edin.
• Matkabı kullanırken güvenlik gözlükleri, ya da kalkanı, kulak koruyucular, ve güvenlik eldivenleri de dahil olmak üzere koruyucu elbiseler giyin. Eğer delme işlemi toz çıkarıyorsa toz maskesi de kullanın.
•Eğer şüpheniz varsa, aygıtı fişe takmayın.

 

Sorun Muhtemel sebep Çözüm
Motor çalışmıyor 1. Güç kaynağı bağlantısı hatalı 1. Kablo ve prizi kontrol edin
2. Motor bağlantısı hatalı 2. Bağlantıları kontrol edin
3. Siviç bağlantısı hatalı 3. Bağlantıları kontrol edin
4. Anahtar bozuk 4. Anahtarı değiştirin
Aşırı gürültü var 1. Kayış gerginliği hatalı 1. Gerginliği ayarlayın (1,5 cm)
2. İş mili yağsız 2. İş milini gres ile yağlayın
Yanık kokusu var 1. Hız hatalı 1. Hızı değiştirin
2. Delikten talaş çıkamıyor 2. Tek seferde delmeyin
3. Matkap ucu körlenmiş 3. Ucu bileyin
4. Delme hızı yavaş 4. Delme hızınızı biraz arttırın
5. Soğutucu sıvı kullanılmıyor 5. Soğutucu sıvı kullanın
1. Mandren eğrilmiş 1. Yeni mandren takın
Aşırı salgı var 2. Rulmanlar hasar görmüş 2. Rulmanları değiştirin
3.Mandren iş miline düzgün takılmamış 3. Düzgün ve merkezli takın
4. Matkap ucu düzgün takılmamış 4. Düzgün ve merkezli takın
1. Malzeme iyi sabitlenmemiş 1. Mengene kullanın
Matkap ucu sıkışıyor ve duruyor 2. Kayış gerginliği hatalı 2. Gerginliği ayarlayın (1,5 cm)
3. Delme hızı hızlı 3. Delme hızınızı biraz düşürün
4. Matkap ucu sıkıca bağlanmamış 4. Mandreni kuvvetli sıkın
EnglishTurkish